BAE, Çin’den AR3 ÇNRA tedarik edecek

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), IDEX 2023’te Çin menşeili AR3 ÇNRA sistemi tedariki için 245 milyon dolar değerinde sözleşme imzaladı

Birleşik Arap Emirlikleri’nde 20-24 Şubat’ta düzenlenen IDEX 2023 fuarında BAE birçok alanda yeni alımlara imza attı. Bunlardan birisi de Çin üretimi AR3 Çoklu Roketatar Sistemi (ÇNRA) sistemi oldu. Zona Militar tarafından aktarıldığı üzere IDEX 2023 savunma sanayii fuarında Çinli üretici Norinco, BAE ile sözleşme imzaladı. İmzalanan sözleşmenin toplam maliyeti ise 245 milyon dolar.

BAE’de düzenlenen IDEX 2023 savunma sanayii fuarında Çin, geliştirdiği teknolojik ürünlerle IDEX 2023’te boy göstermişti. Bunlardan başlıca olanları da L-15 eğitim uçağı, AR3 ÇNRA ve Y-20 nakliye uçağı. Fuarın başlamasından itibaren özellikle BAE, Çin ürünü alıcılarından birisi oldu. Çin bu fuar ile birlikte başta Ortadoğu olmak üzere yeni pazar kazanımı elde etti.

AR3 ÇNRA Görsel: Military ReviewBAE, Çin’den L-15 eğitim uçağı tedarik edecek

Geçtiğimiz günlerde BAE’nin resmi haber ajansı Emirates News Agency’a konuşan BAE’li yetkililer Çin’in geliştirdiği L-15 eğitim ve hafif taarruz uçağının alınacağını açıklamıştı. İki ülke arasındaki anlaşma da IDEX 2023 savunma sanayii fuar alanında imzalanmıştı.

BAE’nin Çin devletine bağlı şirket olan AVIC tarafından geliştirilen L-15’lerden kaç adet alınacağı ve yapılan sözleşmenin maliyeti hakkında açıklama yapılmamıştı. İlk başta 12 adet alımdan sonra 36 adet daha L-15’in alınması planlanıyor.

Norinco AR3 ÇNRA

Norinco AR3 MRLS, Çin’in ihracat için geliştirilmiş olduğu Çoklu Roketatar Sistemi’dir. Sistemde her biri 5 adet 300 mm Fire Dragon 140 INS/GNSS güdümlü füze veya 4 adet 370 mm Fire Dragon 280 füzesi alabilen 2 modüler bölme bulunuyor. Topçu roketlerine ek olarak AR3, 290 kilometre menzildeki hedefleri vurabilme kapasitesine sahip. 480 kilogram harp başlığı taşıyan iki adet 750mm Fire Dragon 480 taktik balistik füzeyi de taşıyabilmektedir.

AR3 ÇNRA Görsel: Defence Blog

Bir AR3 bataryası, bir komuta merkezi aracı, hedefleri belirlemek için bir İHA, altı fırlatıcı ve altı mühimmat ikmal aracından oluşuyor. Bu sistem, fırlatma aracını kabinden çıkmadan atışa hazırlayan 5 kişilik bir ekip tarafından işletilmektedir. Fırlatma hazırlığı yaklaşık 5 dakika sürmektedir.  Uzaktan da fırlatılabilen roketler, batarya, tabur veya otonom olarak çalıştırılabiliyor.

Kaynak: DefenceTürk

BAE, Çin’den AR3 ÇNRA tedarik edecek Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum