Azerbaycan ile KAAN Milli Muharip Uçak için iş birliği!

IDEF’23 kapsamında Azerbaycan Savunma Sanayii Bakanlığı ve TUSAŞ arasında Milli Muharip Uçak Geliştirme İş Birliği Anlaşması imzalanacak

IDEF’23 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nın 3. gününde Azerbaycan Savunma Sanayii Bakanlığı ve TUSAŞ arasında Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün katılımıyla Milli Muharip Uçak Geliştirme İş Birliği İmza Töreni gerçekleştirilecek. Törene Azerbaycan’dan Azerbaycan Savunma Sanayii Bakan Yardımcısı Vugar Mustafayev ve Bakan Danışmanı Beyali Aliyev; TUSAŞ’tan ise Genel Müdür Prof. Dr. Temel Kotil ve Dr. Uğur Zengin katılacak.

KAAN Milli Muharip Uçak (MMU)

Azerbaycan’ın hava kuvvetlerinin muharip filosu, eskiyen Rus menşeili MiG-29 savaş uçaklarından oluşuyor. Daha önce Azerbaycan Pakistan ve Çin ortaklığında geliştirilen JF-17 Thunder ile bir süredir ilgilense de herhangi bir alım yapılmadı. Bu sebeple KAAN MMU için yapılacak işbirliği, Azerbaycan’ın hava kuvvetleri’nin modernizasyonunda önemli bir adım olarak görülebilir.

Türkiye ile hem ordu hem de savunma sanayii bakımından entegrasyonunu hızlı bir şekilde arttıran Azerbaycan, KAAN Milli Muharip Uçak projesinde gerçekleştireceği iş birliğiyle bu konuda da yeni bir adım atmış olacak. Azerbaycan’ın geçtiğimiz dönemde attığı diğer önemli adımlar olarak Azerbaycan’da Hava Kuvvetleri Komuta Kontrol Merkezinin açılışı, Bayrakar Teknoloji Azerbaycan’ın kurulması ve ortak tatbikatların sıklığının arttırılması gösterilebilir.

 Türkiye ile Ukrayna’dan KAAN jet uçağı motorunda iş birliği

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Ankara’da TUSAŞ’ın tesislerinde düzenlen “İstikbalin Yüzyılı” tanıtım programına katılan yabancı temsilciler arasında yer aldı. Etkinlikten sonra açıklama yapan Büyükelçi Bodnar, “Türkiye dünyanın önde gelen havacılık güçleri arasında yerini almıştır.” ifadesini kullandı. Türkiye ile Ukrayna arasındaki savunma sanayii iş birliklerine de dikkat çeken Büyükelçi Bodnar halihazırda AKINCI TİHA, ATAK-2 ve ANKA-3 projelerindeki iş birliğine dikkat çekti. Ayrıca Bayraktar KIZILELMA projesinde de Ukrayna ile motor konusunda iş birliği yapılıyor.

Büyükelçi ayrıca Milli Muharip Uçak KAAN projesinde de iş birliği yapıldığını açıkladı. Defence Turk tarafından edinilen bilgiye göre ise bahse konu iş birliğinin kapsamı diğer projelerdeki iş birlikleri ile benzerlik göstermektedir. Ukrayna ile KAAN jet uçağının motoruna yönelik yapılan iş birliğinin detayları ise bilinmiyor.

Kaynak: DefenceTürk

Azerbaycan ile KAAN Milli Muharip Uçak için iş birliği! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum