ASFAT’ın Deniz Projeleri: Açık Deniz Karakol Gemisi ve PN MİLGEM

“Hisar sınıfının kullanacağı sistemler standart bir ADKG için oldukça yüksek bir ateş gücü sunmaktadır.”

Kaan Azman

Açık Deniz Karakol Gemisi ve PN MİLGEM’in inşa faaliyetlerine devam eden ASFAT, donanmalar için farklı ihtiyaçlara cevap verebilme kabiliyetlerini sergiliyor. MİLGEM’in ilk fazı olan Ada sınıfı korvetlerden edinilen birikimin üzerine geliştirilen iki proje; farklı donanmaların farklı görev tanımlarına göre uyarlanabilmeleri ve farklı menşeili silah/sensör sistemlerini aynı anda barındırabilmeleri ile MİLGEM tasarımının esnekliğini öne çıkarıyor.

Açık Deniz Karakol Gemisi

Türkiye’nin bir süredir gündemde olan modern Açık Deniz Karakol Gemisi ihtiyacına cevaben inşası başlayan Hisar sınıfı Açık Deniz Karakol Gemileri’nin (ADKG) inşa faaliyetleri ASFAT tarafından yürütülmektedir. Proje kapsamında 10 adet geminin üretilmesi ve ilk gemi olan TCG Akhisar’ın Temmuz 2023’te denize inişi ve Haziran 2024’te teslim edilmesi planlanıyor.

Dışarıdan bakıldığında Ada sınıfı korvetlerle boyut olarak hemen hemen aynı sayılabilecek Hisar sınıfı; donanım ve görev tanımları açısından önemli farklara sahip. Örneğin Ada sınıfındaki CODAG (Kombine Dizel ve Gaz Türbini) tipi tahrik sistemi yerine CODELOD (Kombine Dizel veya Dizel-Elektrik) tahrik sistemi kullanan Hisar sınıfı, denizde daha uzun süre kalabilecek ve daha yüksek yakıt ekonomisine sahip olacak. Bilindiği üzere ADKG tipi gemiler her ne kadar çeşitli deplasmanlarda ve donanımlarda gelse de çoğunun ortak noktası daha tolere edilebilir tedarik ve işletme maliyetleridir.

ASFAT’ın Deniz Projeleri: Açık Deniz Karakol Gemisi ve PN MİLGEM çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 13′üncü  sayısında.

Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.

CODELOD sistemi seyir için ana motora kıyasla daha küçük bir dizel jeneratörlerden güç alan elektrik motorunun kullanımına imkan tanıdığından uluslararası camiada da birçok yeni ADKG tasarımında tercih edilmektedir. Modüler bir tasarıma sahip ADKG projesi, gerektiğinde silah yükünün daha da arttırılmasına veya değiştirilmesine olanak verecek şekilde dizayn edilmiştir. Hisar sınıfı çıkış noktası gereği Ada sınıfı korvetlere kıyasla daha fazla süreklilik gerektiren, asimetrik tehditleri barındıran bir görev profiliyle karşımıza çıkmaktadır. Denizaltı Savunma Harbi’nde önemli görevler üstlenen yüzer unsurlar olarak nitelendirilebilecek Ada sınıfı korvetler özellikle tansiyonun yükseldiği zamanlarda ana görevlerde yoğunlukla kullanılmaktadır.

Bu noktada açık deniz karakol gemileri alanına göre kritik platformların (DSH, HSH…) alamadığı yükü daha düşük maliyetlerle üstlenerek normal zamanlarda maliyet etkin bir şekilde kaçakçılıkla mücadele ve denizde varlık gösterme gibi görevleri icra ederken gerginlik zamanlarında da, Ada Sınıf gemilere de destek verebileceklerdir.

Kaynak: DefenceTürk

ASFAT’ın Deniz Projeleri: Açık Deniz Karakol Gemisi ve PN MİLGEM Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum