“ANKA-3 bir ürün ailesi olacak”

TUSAŞ Sistem Mühendisliği Müdürü Nevzat Polat, Defence Turk’e özel açıklamalarda bulundu.

Defence Turk olarak Savunma Sanayii Başkanlığı’nın tensipleri ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’ni ziyaret ederek derin darbe uçağı ANKA-3 ile ilgili detayları konuştuk. Bu kapsamda ANKA-3’ün görev profili, teknik kabiliyetleri, projenin geleceği gibi birçok konuda TUSAŞ Sistem Mühendisliği Müdürü Nevzat Polat, Defence Turk’e özel açıklamalarda bulundu.

ANKA-3’ün uçak gemilerine iniş ve kalkışına yönelik çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Polat, şu ifadelere yer verdi:

“Bu özellik de en başta düşündüğümüz bir durum. Ancak bu tarz tasarımlarda bazı kısıtlayıcı unsurlar var. Uçak gemisinden iniş ve kalkış için farklı özelliklerde uçak tasarlamak gerekiyor. Çünkü çok kısa sürede iniş ve kalkış yeteneğine sahip olmanız lazım. Motorunuzun uçağa göre çok daha kabiliyetli olması gerekiyor. İHA’larda pilot olmadığı için uçak gemisine indirebilmek de önemli bir kabiliyet.

Bunlar bizim çalıştığımız platform türevleri. ANKA-3 dediğimizde bir uçaktan bahsetmiyoruz. Bunun bir ailesi var. Bunun daha alt sınıfları olacak veya daha ağır sistemleri olacak. Aynı tipte ölçeklenmiş modellerimiz de var. Bu uçağın daha alt sikletini hayata geçirmek üzere arkadaşlarımız şu anda çalışıyorlar. Aynı zamanda daha yükseği için de çalışıyoruz.”

 ANKA-3 ilk uçuş için gün sayıyor

TUSAŞ’ın Ankara Kahramankazan’daki yerleşkesinde düzenlenen “İstikbalin Yüzyılı”nda Defence Turk’e konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, ANKA-3 MİUS’un iki hafta içinde ilk uçuşunu gerçekleştireceğini açıklamıştı. Bu bağlamda Kotil, daha önce ANKA-3’ün küçük bir prototipinin yapılıp uçurulduğunu ve bu sayede ANKA-3’ün nasıl uçtuğunun bilindiğini Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesinde söylemişti.

ANKA-3 ve KIZILELMA’ya yerli motor

TUSAŞ’ın Ankara Kahramankazan’daki yerleşkesinde düzenlenen “İstikbalin Yüzyılı”nda TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, Defence Turk’ün sorularını yanıtlamıştı. Bu bağlamda Akşit, ANKA-3 ve KIZILELMA MİUS’ta TF6000 ve TF10000 motorlarının kullanılabileceğini açıklamıştı.

Akşit şu ifadelere yer vermişti:

“TF6000 motoruna art yakıcı ekleyince TF10000 olacak. Boyut, ağırlık ve güç sınıfı olarak hem KIZILELMA’ya hem ANKA-3’e hem de yerli hücumbotumuza güç verebilecek. Modern deniz kuvvetlerinde kullanılan bütün gemilerde hem dizel motor hem de uçak motoru türevi kullanılıyor. Türevi diyorum çünkü uçak motorunu dönüştürerek gemide kullanılacak hale getiriyorsunuz. Bunu yaparken egzozdan çıkan enerjiyi ayrı bir tribün grubu koyuyorsunuz. İtkiyi dönmeye yani şaft gücüne çeviriyorsunuz bir dişli kutusu vasıtasıyla. Bunu da geminin pervanesine iletiyorsunuz.

Kaynak: DefenceTürk

“ANKA-3 bir ürün ailesi olacak” Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum