ALTAY tankının yerli transmisyonu ilk kez çalıştırıldı!

BATU Güç Grubunun transmisyonu ilk kez çalıştırıldı!

BATU Güç Grubunun transmisyonunun ilk kez çalıştırıldığı aktarıldı. ALTAY AMT’de kullanılacak transmisyonun ilk kez 27 Ocak 2023 Cuma günü çalıştırıldığı açıklandı. Ek olarak ALTAY motoru BATU güç grubunun soğutma paketi dahil tüm sistem olarak çalıştırılması için faaliyetlerin devam ettiği belirtildi.

2023 yılının Nisan ayında ise ALTAY tankı için teslimat takviminin açıklanacağı aktarıldı. BMC Power Genel Müdürü Mustafa Kaval tarafından yapılan açıklamada BATU’nun güç grubu olarak çalıştırılacağı söylendi. Şimdiye kadar motor ve transmisyonun ayrı ayrı çalıştırıldığı önümüzdeki süreçte ise soğutma sistemi vd. entegre edilerek güç grubu olarak çalıştırılacağı açıklandı.

Altay tankının güç grubu BATU

Ayrıca şimdiye kadar 10 adet UTKU ve 6 adet BATU motoru prototipinin üretildiği açıklandı. Bu kapsamda BMC Power’ın yılda 1.000 adet motor üretim kapasitesi bulunmakta. Şirket yılda yaklaşık 800 adet silindirli ve 200 adet v motor üretim kabiliyetine sahip.

ALTAY tankına Güney Kore Transmisyonu için sözleşme imzalanmıştı

Güney Kore merkezli SNT Heavy Industries ile BMC arasında ALTAY tankında kullanılmak üzere 1500 beygirlik otomatik şanzımanın ihracatı için sözleşme imzalanmıştı. SNT Heavy Industries tarafından yapılan açıklamaya göre anlaşmanın toplam değeri 200 milyon euro. Ek olarak anlaşma farklı opsiyonları da içermekte.

İhracat sözleşmesinin ALTAY ana muharebe tankı üzerinde yapılan sekiz aylık testler sonrasında imzalandığı belirtilmişti. Bu kapsamda engebeli arazide ve zorlu ortamda bile bir günde yaklaşık 200 km’lik arazi sürüşünün yapıldığı aktarılmıştı.

 

ALTAY tankı 2025’de milli güç grubuna sahip olacak

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 10 Ağustos 2022 günü, Haber Global kanalında yayınlanan “Kayıt Altında Özel” programına konuk olmuştu. Program sunucusu Saynur Tezel’in savunma sanayiine yönelik sorularını cevaplayan Demir, Altay tankı hakkında da açıklamalarda bulunmuştu.

Demir şu ifadeleri kullanmıştı:

“Dünyada bu seviye aktarma organı yapan bir kaç şirket var. Kolay bir iş değil. Motorumuz epey bir zamandır test ediliyor. 1500 bg grubu direk Altay tankına hitap edecek. 1000 bg grubu motorumuz biraz daha önde gidiyor. Testleri devam ediyor. 2025 yılına doğru Altay, yerli motorumuzla gidecek.

Motorun kullanılacak seviyeye gelmesi için belirli bir süre lazım. Örneğin Kore’nin tankı bize çok benzer. Şu anda Kore sadece motor kullanıyor. Güç aktarma organları Almanya’dan. Biz ilk motor sürecimiz başladığında iki tane Batılı şirketten destek alınarak başlanacaktı ama olmadı. Tankın motorunun Türkiye’ye verilmemesi için bir tavır vardı. Bunlar önceden de vardı.

Türkiye, artık başkalarının müsaade ettiği standartlarda yaşayacak bir ülke değil. Milli çıkarlarımızı bağımsız şekilde korumak istiyorsak bunun lamı cimi yok. Bu, bir ülkenin öğrenilmiş derslerle birlikte dikkat etmesi gereken bir konu.”

 

Kaynak: DefenceTürk

ALTAY tankının yerli transmisyonu ilk kez çalıştırıldı! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum