AKINCI B TİHA’dan TOLUN Minyatür Bomba atışı!

Bayraktar AKINCI B TİHA’dan ASELSAN TOLUN Minyatür Bomba atışı gerçekleştirildi. Tekirdağ/Çorlu’dan kalkış yapan AKINCI B, Konya/Karapınar’da (Kuş uçuşu yaklaşık 620 km uzaklıkta) bulunan hedefe ASELSAN Akıllı Çoklu Taşıma Salanı’nda taşıdığı TOLUN Minyatür Bomba ile atış yaptı.

Bayraktar AKINCI TİHA, Pakistan Hava Kuvvetleri’nin paylaştığı bir videoda gövde altı istasyonda ASELSAN Minyatür Bomba ile görüntülenmişti ve daha önce TEKNOFEST 2022’de Minyatür Bomba ile sergilenmişti.

Görsel: Pakistan Hava Kuvvetleri

AKINCI’nın 2000 lb sınıfı mühimmatları taşımaya uygun orta silah istasyonunun çoklu mühimmat salanları için de uygun olduğu değerlendirilmişti. Minyatür Bomba için Akıllı Çoklu Taşıma Salanı’nı takiben ASELSAN’ın yakın zamanda geliştirmeye başladığı Çoklu Atım Salanı sayesinde AKINCI’nın taşıdığı genel maksat bombası sayısı arttırılabilir.

ASELSAN’dan SİHA’lar ve savaş uçakları için Çoklu Atım Salanı

Hava Kuvvetleri için önemli bir kabiliyet kazanımı olarak ele alınabilecek Çoklu Atım Salanı, tek sortide atılabilecek mühimmat sayısını arttırırken bu artışı destekleyen çoklu atış zarfı hesaplama gibi özellikler çoklu hedeflere angajmanı kolaylaştıracaktır. Üzerinde iki adet Minyatür Bomba (TOLUN) ile sergilenen salanın kabiliyetleri arasında ayarlanabilir bırakma hızı, akıllı mühimmat yönetimi ve çoklu atış zarfı hesaplama yer alıyor. Çoklu Atım Salanı’nın taşıma gereksinimleri ve platforma göre 2 farklı konfigürasyonu geliştirilecek.

İlk konfigürasyon olan savaş uçakları ile SİHA’lara yönelik ÇAS-MK’da 2 adet HGK, LGK, KGK ve TEBER güdüm kitli genel maksat bombaları (Mk-82/83 sınıfı olmak kaydıyla) taşınabilecek. İkinci konfigürasyon olan ÇAS-MB ise özel olarak SİHA’lara yönelik geliştiriliyor. 2 adet TOLUN veya TOLUN-IIR minyatür bomba taşıyabilecek salan, AKINCI ve AKSUNGUR gibi yüksek faydalı yük kapasitesine sahip SİHA’ların yanında KIZILELMA MİUS’ta (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) da kullanılabilecek.

TOLUN Minyatür Bomba serisi için geliştirilen 4’lü taşıma salanındaki kazanımların önemli bir yere sahip olduğu Çoklu Atım Salanı, Türkiye dışında genel maksat bombalarına yönelik akıllı çoklu salanların tedarikçilerinin nadir olduğu uluslararası pazarda da önemli bir potansiyele sahip olacaktır.

Kaynak: DefenceTürk

AKINCI B TİHA’dan TOLUN Minyatür Bomba atışı! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum