ABD’den Ukrayna’ya İHA’lara karşı sistem tedariki

ABD, Ukrayna’nın enerji altyapısını tahrip eden İran yapımı İHA’lara karşı kullanılması için füzeler gönderiyor.

4 Nisan’da tarihinde ABD, Ukrayna’ya 10 adet mobil C-UAS (Counter-Unmanned Aerial Systems) lazer güdümlü roket sistemi de dahil olmak üzere hava savunmasına odaklanan büyük bir askeri yardım paketi açıkladı. Bahse konu yardım, Shahed-136 kamikaze İHA’ya karşı bir sistem arayan ABD Ordusu tarafından Ocak ayında düzenlenen bir yarışmanın ardından geldi. Army Recognition tarafından yapılan habere göre yarışmaya katılan SAIC, Ukrayna’ya 10 adet sistem göndermeye aday.

Rusya, Shahed-136’ları sadece Ukrayna askeri güçlerine karşı değil aynı zamanda kuşatma altındaki ülkede elektrik kesintilerine neden olacak sivil altyapılara saldırmak için de kullandı. Ukrayna, tanesi yaklaşık 20.000 dolara mal olan İran yapımı insansız hava araçlarının birçoğunu düşürdü. Ancak bu durum bazen 500.000 dolarlık hava savunma füzelerinin kullanılmasıyla sağlanabiliyor.

İran tarafından Rusya’ya tedarik edilen Shahed-136 enkazı (Görsel: Army Recognition)

Ordu tarafından sağlanan sözleşme belgeleri, test amacının 55 kilodan daha ağır İHA’ları imha etmek olduğunu gösteriyor. Bu bağlamda Shahed-136 yaklaşık 200 kg ağırlığında.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan SAIC temsilcisi, Ocak ayında yapılan testte BAE’nin APKWS lazer güdümlü roketlerini kullandığını ve bu roketlerin %100 isabet oranına ulaştığını söyledi. SAIC’in Ordu İş Birimi Başkan Yardımcısı Greg Fortier, tanesi 30.000 dolardan az olan roketlerin Ukrayna’nın büyük hava savunma füzelerinden daha ucuz olduğunu aktardı.

SAIC Sistem Mühendisi Jeremy Davidson ise gönderilecek sistemin bir M240 makineli tüfek yuvası ve gelişmiş şifreleme ile çalışmayan DJI marka herhangi bir sistem de dahil olmak üzere ticari bir İHA’nın kontrolünü ele geçirebilen bir elektronik savaş sistemi içerdiğini söyledi.

Kaynak: DefenceTürk

ABD’den Ukrayna’ya İHA’lara karşı sistem tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum