ABD’den Hindistan’a İHA tedariki

Hindistan, ABD’den 15 adet MQ-9B SeaGuardian ve 16 adet SkyGuardian İHA olmak üzere 31 adet İHA tedarik edecek.

The Hindustan Times’ın haberine göre, 15 Haziran’da Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh başkanlığında toplanan Hindistan Savunma Tedarik Konseyi (DAC), ABD’den toplam 31 adet İHA tedariki için anlaşma imzaladı. Bu kapsamda 15 adet MQ-9B SeaGuardian ve 16 adet SkyGuardian İHA tedarik edilecek. Yapılan bu tedarikin Hindistan’a maliyeti ise 3 milyar doların üzerinde olacak.

Hindistan uzun zamandır ABD’den büyük silahlı insansız hava araçları satın almakla ilgilendiğini ifade etmekteydi. Anlaşmayla ilgili gelişme, Hindistan Ulusal Güvenlik Danışmanı (NSA) Ajit Doval ve ABD Ulusal Güvenlik Danışması Jake Sullivan’ın Salı günü bir araya gelmesi neticesinde ortaya çıktı. İkili tarafından geçtiğimiz Salı günü yarı iletkenler, yeni nesil telekomünikasyon, yapay zeka ve savunma sanayii dahil olmak üzere belirli yüksek teknoloji alanlarında Hindistan-ABD iş birliği için yol haritası ortaya çıkartılmıştı.

Bu anlaşma, Hindistan Donanması’nın Şubat 2020’de ABD’den 24 adet MH-60R helikopteri satın almasından bu yana ilk büyük tedarik. Ek olarak bahse konu anlaşma Hindistan Başbakanı Modi, ABD’ye ziyaret gerçekleştirmeden önce imzalandı. Modi’nin ABD ziyareti ile birlikte General Electric’in Hindistan’daki uçak projeleri için uçak motorları üretimini onaylanması bekleniyor. ABD’nin bu motor anlaşması ve İHA anlaşmasının asıl gayesi Hindistan pazarını Rusya’ya kaptırmamak.

SkyGuardian İHA Görsel: Belçika Savunma BakanlığıABD-Hindistan İHA anlaşmasının detayları

Tedarik edilecek İHA’ların ilk 10 adetinin silahsız bir şekilde geliştirilmesi planlananlar arasında. Yapılan anlaşma ile İHA’lar ile birlikte kurulacak olan istihbarat, keşif ve gözetleme komuta merkezlerinden birisinin Hindistan’ın güneyinde diğer ikisinin Hindistan’ın kuzeyinde bulunan Çin ve Pakistan sınırlarına yakın bir yerde kurulması da beklenen gelişmeler arasında yer alıyor.

Hindistan’a teslim edilecek olan 31 adet İHA’nın 8 adetinin Hindistan Kara Kuvvetleri’ne, 8 adetinin Hindistan Hava Kuvvetleri’ne ve kalanların ise (15 adet) Hindistan Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanıyor. Hindistan Donanması, Kasım 2020’den bu yana gözlem faaliyetleri için kiraladığı 2 adet MQ-9B İHA’yı kullanmaktaydı.

31 İHA’nın tedarikine ek olarak, Hindistan Donanması için 2 adet daha MQ-9B SeaGuardian İHA kiralanacak. Yaklaşık 800 Rs (yaklaşık 97.6 milyon dolar) değerinde olan bu anlaşmanın da yakın bir zamanda duyurulması bekleniyor.

MQ-9B Sea Guardian İHA Görsel: The Defence Post

Tedarik edilecek SeaGuardian İHA’ların deniz gözetiminden sorumlu olması beklenirken, SkyGuardian İHA’ların ise Hindistan’ın kara sınırlarını korumak için kullanılacak. Ayrıca Hintli bir yetkiliye göre, tedarik edilecek tüm İHA’ların füze ve lazer güdümlü bomba taşıma kabiliyetine sahip olacak. Bu duruma Hindistan’da yerel olarak geliştirilen bombalar ve füzeler de dahil. İsmini vermek istemeyen başka bir yetkili ise tedarik edilecek tüm İHA’ların ABD’de üretilmeyeceğini bir kısmının Hindistan’da üretilmesinin planlandığını belirtti.

Kaynak: DefenceTürk

ABD’den Hindistan’a İHA tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum